Spam reacties WordPress website stoppen

Spam reacties op je WordPress website stoppen: zo reken je er mee af!

Ongetwijfeld heb je het ook weleens gezien: irritante spamberichten die via de reacties op je WordPress website binnenkomen. Meestal komen de vreemdste reacties binnen, meestal met een link erin. Deze spam berichten wil je natuurlijk niet tonen aan de lezers van je blog bericht. Vanwege de spambots die ingezet worden kun je zoveel spamberichten krijgen, dat het een hele klus wordt om de ‘echte berichten’ er tussenuit te halen.

Gelukkig zijn er een aantal manieren om deze spam tegen te gaan. Naast zelf wat aanpassingen doen zijn er ook een aantal handige anti spam plug-ins voor WordPress te vinden.

Waarom krijg ik spam reacties op mijn WordPress website?

Je zult niet de eerste zijn die bij het ontvangen van spam reacties denkt dat je website gehackt is. Wees gerust, dit is (meestal) niet het geval. Maar waarom krijg je dan die akelige spamberichten? Heel simpel, het is een vorm van linkbuilding. Het is niet echt de manier hoe linkbuilding hoort te werken, maar je komt op deze manier wel op veel websites te staan met je link.

Voorbeeld van spam reacties in WordPress

Voorbeeld van spam reacties in WordPress

Manieren om spam reacties tegen te gaan

Een manier om spam reacties op je WordPress tegen te gaan is door de berichten zelf eerst te screenen voordat ze voor iedereen zichtbaar zijn. Via instellingen -> reacties zijn er een aantal opties om dit in te stellen. Wanneer je kiest voor de optie “De afzender moet een eerder toegelaten reactie geplaatst hebben” moet de eerste reactie door jou goedgekeurd zijn. Daarna zullen alle verdere reacties wel automatisch geplaatst worden.

Verder kun je nog woorden of IP-adressen op een soort blacklist zetten. Reacties die hieraan voldoen worden direct tegengehouden.

Instellingen om spam reacties tegen te gaan

Instellingen om spam reacties tegen te gaan

Persoonlijk vind ik deze opties goed, maar niet helemaal waterdicht. Om een hoop gezeur te voorkomen maak ik zelf daarom gebruik van een anti-spam plug-in.

Spam reacties tegengaan met anti-spam plug-ins

Hieronder vind je informatie over een 2-tal handige WordPress plug-ins waarmee je spam reacties kunt tegengaan.

Aksimet

Aksimet is veruit de meest bekende en gebruikte anti-spam plug-in op WordPress. Meestal is deze plug-in al automatisch geïnstalleerd op het moment dat je gebruik gaat maken van WordPress. Toch wordt deze plug-in steeds meer bekritiseerd. Officieel gezien is Aksimet alleen gratis te gebruiken op het moment dat je een niet commerciële website hebt. Dit kun je omzeilen doordat een ieder vrij is om te betalen wat hij of zij er voor over hebt door middel van een donatie. Gelukkig zijn er nog een aantal vergelijkbare plug-ins die wel volledig gratis zijn.

Antispam Bee

Mijn persoonlijke favoriet is de Antispam Bee plug-in.  Ook dit is een populaire WordPress plug-in met maar liefst meer dan 200.000 downloads. Je kunt diverse dingen instellen, geheel naar eigen wens. Zo kun je alle reacties uit bepaalde landen uitschakelen. Vervolgens kun je er ook voor kiezen of de spam direct verwijderd moet worden, en zo ja, na hoeveel dagen de spam moet worden weggegooid. Door dit goed in te stellen heb je altijd zelf nog de controle in handen.

Sinds dat ik de plug-in gebruik heb ik niet één spam reactie meer ontvangen 🙂

Ik hoop dat deze tips ook jouw website spam vrij zullen maken. Uiteraard ben ik erg benieuwd naar jouw verdere ervaringen qua spam reacties en/of plug-ins die. Laat hieronder gerust even een (spam) berichtje achter! 🙂

Laat een reactie achter