WhatsApp knop op website toevoegen

WhatsApp knop op je website plaatsen handleiding

Whatsapp is één van de grootste sociale netwerken die er momenteel zijn. Het inzetten van WhatsApp is daarom ook voor jou super interessant. Op een doorsnee website zijn deelknoppen tegenwoordig niet meer weg te denken. Facebook, Twitter, Linkedin, de mogelijkheden zijn enorm. Logisch ook want het is een makkelijke vorm van gratis reclame. Ideaal toch wanneer je bezoekers je content zo waardevol vinden dat ze het delen in hun netwerk? Toch zijn er nog maar weinig websites die gebruik maken van een WhatsApp knop. Een gemiste kans!

Voordeel van een WhatsApp knop op je website

Als je tegenwoordig Facebook opstart word je bestookt met allerlei like & share acties die vrienden met je delen. De content wordt gedeeld uit eigen belang: vaak kun je er zelf beter van worden. Totaal niet gericht op je volgers. Daarnaast komt er zoveel voorbij dat je gemakkelijk posts over het hoofd ziet.

WhatsApp werkt op dat gebied heel anders. Als je iets deelt met een ander doe je dit omdat het interessant is voor hem/haar. Een andere reden is omdat je iets echt leuk of waardevol vindt om te delen. Daarnaast is WhatsApp toch meer privé dan bijvoorbeeld Facebook. WhatsApp zit gekoppeld aan je telefoonnummer en niet de hele wereld kan jou hierdoor direct bereiken. Iets delen via WhatsApp heeft dus een waarde die andere sociale netwerken niet of nauwelijks hebben. Wanneer iemand jouw website op deze manier deelt is de kans erg groot dat de ontvanger van het bericht ook daadwerkelijk zal gaan kijken.

WhatsApp knop toevoegen handleiding

Wanneer je gebruik maakt van WordPress zijn er diverse plug-ins te downloaden waarmee je een WhatsApp knop kunt toevoegen op je website. Doordat ik het gebruik van plug-ins tot een minimum wil beperken heb ik er in dit geval voor gekozen om zelf een WhatsApp knop toe te voegen zonder plug-in. In de onderstaande handleiding nemen we als voorbeeld een WhatsApp knop onder je blogpost.

Om een WhatsApp knop tussen je blog en de reacties te plaatsen kun je het comments.php bestand gebruiken. Je kopieert deze pagina naar je child theme. Vervolgens heb je de volgende code nodig:

href="whatsapp://send?text=

Vervolgens kun je achter “text=” een stukje tekst en de link van de pagina die je wilt delen neerzetten. Het mooiste is natuurlijk om één stukje code te maken wat automatisch de juiste URL genereert. Zo hoef je niet telkens een URL in te voeren. Dit kan onder andere als volgt:

%20-%20jouwdomeinnaam.nl<?=$_SERVER['REQUEST_URI']?>"

De uiteindelijke link komt er dan als volgt uit te zien:

<a href="whatsapp://send?text=Ik heb een interessante tip voor je: %20-%20jouwdomeinnaam.nl<?=$_SERVER['REQUEST_URI']?>"</a>

Persoonlijk vind ik het nogal slordig als er een WhatsApp share button zichtbaar is voor bezoekers vanaf de PC. Dit werkt namelijk toch niet. Als je het helemaal af wilt maken maak je dus een aparte class aan zodat de WhatsApp knop alleen zichtbaar wordt voor mobiele gebruikers.

Direct via WhatsApp contact opnemen

Naast het delen van content via WhatsApp is er ook een mogelijkheid om bezoekers direct contact op te laten nemen via WhatsApp. Op deze manier creëer je een laagdrempelige manier van contact opnemen. Je ziet ook dat er op steeds meer websites een dergelijke WhatsApp functie wordt aangeboden. 9 van de 10 keer moet je alleen eerst een telefoonnummer toevoegen in je telefoon voordat je daadwerkelijk contact kunt opnemen. Vandaag de dag kan dit een stuk eenvoudiger. Er zijn simpele manieren om het gesprek te starten direct vanaf je website. Geen gedoe meer met nummers opslaan etc. maar direct appen.

WhatsApp knop voor Android gebruikers toevoegen

Voor Android gebruikers is direct contact opnemen relatief eenvoudig in te stellen door middel van één link achter je button. Deze link zorgt ervoor dat er op de telefoon direct een WhatsApp gesprek geopend wordt met het juiste telefoonnummer. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is de onderstaande link als href toe te voegen aan je button:

intent://send/31612345678#Intent;scheme=smsto;package=com.whatsapp;action=android.intent.action.SENDTO;end

Het getoonde getal verander je in je eigen telefoonnummer en voilà, een werkende link.

Ook voor deze WhatsApp functie geld weer dat je deze het beste alleen kunt tonen aan bezoekers met een mobiel apparaat. Mocht je gevorderde kennis hebben van PHP kun je zelfs instellen dat deze WhatsApp knop alleen aan Android gebruikers wordt getoond.

WhatsApp knop toevoegen voorbeeld

Voorbeeld van een WhatsApp functie op je website

WhatsApp knop voor Apple gebruikers toevoegen

Een ander verhaal wordt het voor bezoekers via een iPhone of iPad. Voor Apple gebruikers is er (op dit moment) geen eenvoudige manier om een werkende WhatsApp functie toe te voegen op je website. Dit om de eenvoudige reden dat je minder diep in de code kunt komen van iOS. Apple schermt alles meer af waardoor er automatisch ook minder programmeurs zijn die voortborduren op iOS.

Ik wil je succes wensen met het toevoegen van een WhatsApp knop op je website. Voor verdere vragen kun je een reactie achterlaten (of een appje sturen vanaf de homepage 🙂 ). Mocht je een alternatieve manier hebben voor een werkende WhatsApp functie, deel je kennis gerust met de rest van de wereld hieronder in de reacties!

Laat een reactie achter