WordPress website sneller maken tips

WordPress website sneller maken met deze tips!

De snelheid van je (WordPress) website is een steeds belangrijker onderdeel. Maar liefst 66% van het zoekverkeer in Google wordt gedaan met een mobiele telefoon of tablet. In deze verhoudingen zullen bezoekers ook op jouw website terecht komen. Een mobiele zoeker voert zijn zoekopdracht steeds sneller ‘even tussendoor’ uit. Veel tijd om te wachten tot je website geladen is krijg je gewoon niet. Het is dus zaak dat met name voor mobiele gebruikers je website soepel en snel werkt.

Naast een stukje gebruiksvriendelijkheid beoordeelt Google je website ook op gemiddelde laadtijd. Logisch eigenlijk want ook Google wil haar klanten (want dat zijn zoekers) tevreden houden en de beste resultaten geven.

Maak jij gebruik van WordPress? In onderstaand artikel krijg jij een aantal tips voor het sneller maken van je WordPress website. De tips kun je direct toepassen zonder dat er veel technische kennis voor nodig is.

Waarom je WordPress website sneller maken?

Voordat ik je een aantal tips ga geven is het eerst goed om te weten waarom je überhaupt je website sneller moet maken.

  • Is jouw website niet binnen 2-3 seconden geladen? Een groot gedeelte van je bezoekers zal de pagina weer verlaten. Het levert je bezoeker irritaties op en uiteindelijk zal het je omzet en dus keiharde euro’s kosten.
  • Bezoekers zijn er aan gewend dat een website snel geladen is, ook op een smartphone of tablet.
  • Google laad de laadtijd meewegen in de beoordelingscriteria. Een snelle website is dus automatisch goed voor je zoekmachine optimalisatie.

Wil jij weten hoe jouw website er op dit moment voor staat? Google heeft een speciale pagina ontwikkelt: Google Website Speed Testing Tool. In deze test wordt er onderscheid gemaakt tussen de PC en smartphones. Hierdoor weet je heel gericht wat je voor welke gebruiker verder kunt optimaliseren.

Hoe kun jij je WordPress website sneller maken?

Uiteraard ben je nu overtuigd van het feit dat de snelheid van je website van essentieel belang is 🙂 Maar hoe doe je dat? Binnen WordPress zijn er een aantal manieren waarmee je de website sneller kunt maken. Vaak zonder dat er véél technische kennis voor moet zijn.

Kies een goed en snel WordPress thema uit

Laten we bij de basis beginnen. De fundering van je website, een thema dus, moet goed zijn voordat je allerlei andere dingen kunt gaan optimaliseren. voor WordPress zijn er duizenden thema’s beschikbaar. Neem de tijd om een geschikt thema te zoeken voordat je aan de slag gaat. Een thema kan heel gelikt lijken maar de code kan vervolgens bedroevend slecht zijn. Hierdoor zal je website nooit snel worden.

Bekijk demo thema’s en let ook eens op hoe snel ze laden. Desnoods haal je de demo pagina door de speed test tool van Google en bekijk je de score.

Optimaliseer je afbeeldingen

In ons artikel met SEO Tips kwam dit punt ook al ter sprake. Er zijn nog zoveel websites die met véél te grote afbeeldingen werken. Als je veel zware foto’s op je website plaatst, duurt het langer voordat de foto’s geladen worden. Voor bezoekers die met een snelle internetverbinding thuis je website opzoeken, is dit niet zo’n groot probleem, maar voor mensen die geen snel internet hebben, of via een smartphone (met een 3G- of 4G-verbinding) je website bezoeken, kan dit een reden zijn om af te haken.

Voordat je een afbeelding gaat uploaden is het handig om te kijken hoe groot de afbeelding moet zijn voor op de website. Je kunt het formaat dan alvast wijzigen voordat je het gaat gebruiken. Let daarnaast op de extensie van de afbeelding. Een .PNG foto is bijvoorbeeld veel meer KB of MB dan een .JPG foto. Is je afbeelding niet transparant? Gaat het in de afbeelding niet om de details? Gebruik dan als het even kan een .JPG foto.

Via Photoshop, of zelfs in Paint, kun je een afbeelding eenvoudig aanpassen. Hoe kleiner de afbeelding, hoe sneller je website blijft.

Mocht je je afbeeldingen verder willen verkleinen dan raad ik je de WordPress plug-in WP Smush aan. WP Smush optimaliseert automatisch afbeeldingen die jij wilt uploaden naar WordPress. Daarnaast kun je ook in één keer al je bestaande afbeeldingen laten optimaliseren zonder dat dit verder invloed heeft op je website.

Snellere hosting zorgt voor een snellere website

Een externe factor die de snelheid van je website kan beïnvloeden is het stukje hosting. Hosting is tegenwoordig spot goedkoop. Hosting is alleen geen punt waar je op moet bezuinigen. Een snelle website levert je veel meer op qua omzet dan dat jij ooit kunt besparen op je hosting!

Is je website erg traag? En staat jouw website op een shared hosting (gedeelte hosting)? Dan raad ik je aan om eens naar een VPS (Virtual Private Server) te kijken. Een VPS is misschien best prijzig, maar aangezien Google de snelheid van je website steeds belangrijker vind, is dit wel een investering waard.

Social media integratie op je website

Eén van de boosdoeners die mijn website enorm vertraagde was een stukje social media. Het is erg gaaf om social media knoppen op je website te hebben staan maar let wel op hoe je het doet. Meestal werkt het zo dat je pagina verbinding maakt met diverse social media kanalen. Deze tijd om verbinding te maken maakt jouw website trager.

De andere kant is dat social media knoppen ook enorm veel interactie en gratis reclame kan opleveren. Maak op dit punt een zorgvuldige afweging wat voor jouw belangrijk is. Blijf de snelheid van je website testen na het integreren van je social media.

Kijk je plug-ins kritisch na 

Gebruikt jouw WordPress website veel plug-ins? Vaak kun je de website sneller maken door (onnodige) plug-ins te verwijderen. Plug-ins vertragen namelijk in de meeste gevallen je website. Het is dus zonde om een plug-in te laten staan die je eigenlijk toch helemaal niet gebruikt.

Probeer zo min mogelijk WordPress plug-ins te installeren op je website. Je zult zien dat de website veel sneller word. Gaat jouw hart toch sneller kloppen van al deze plug-ins? Installeer dan W3 Cache. Deze plug-in brengt ons direct bij de volgende tip.

Maak je website sneller door gebruik van caching

Door caching te gebruiken kun je de laadtijd van je website enorm verbeteren. Caching houdt eigenlijk in dat er ergens op de server een exemplaar van jouw website wordt opgeslagen. Zodra er een bezoeker op je website komt hoeft niet heel je website geladen te worden, maar opent hij direct de cache versie.

Het bovenstaande verhaal klinkt misschien wat technisch voor je. Gelukkig is er  binnen WordPress een hele handige plug-in die dit verder voor je regelt: W3 Total Cache (deze gebruik ik zelf ook).  Ik raad je ook zeker aan om deze plug-in te downloaden en installeren. Je website zal er echt veel sneller van worden.

LET OP: het kan soms gebeuren dat deze plug-in in conflict komt met een andere plug-in. Test dus goed of alles nog werkt nadat je W3 Total cache hebt geactiveerd.

Ga aan de slag met deze tips!

Ik raad je aan om deze tips door te voeren op jouw WordPress website. Persoonlijk vond ik het in het begin best suf en theoretisch. Al snel kwam hier verandering in want het werd al snel een competitie om zoveel mogelijk terreinwinst te boeken op het gebied van snelheid :).

Door het toepassen van deze tips zul je echt merken dat je WordPress website een stuk sneller zal worden. Jij en je bezoeker zal hier echt profijt van hebben. Als extra beloning zal dit ook je positie in Google positief beïnvloeden.

Enthousiast geworden van deze tips? Ik ben benieuwd hoeveel jij aan je website hebt kunnen verbeteren. Laat het me hieronder weten in een reactie. Uiteraard kun je bij verdere vragen ook altijd contact opnemen.

Laat een reactie achter